Program Tarihçesi
Okul Öncesi Eğitimi Programı, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü içerisinde yer alan bir lisans programıdır. Programda, zorunlu, alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Ayrıca, öğrenciler seçmeli dersler de almaktadırlar. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programdaki kuramsal dersler teknoloji destekli ortamlarda verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, Eğitim Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Uygulama İlköğretim Okulları ve Anaokulları işbirliği ile Uygulama Öğretim Elemanı ve Uygulama Öğretmeni gözetiminde iki yarıyılda gerçekleştirilmektedir. Okul Öncesi Eğitimi Programı, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında, resmi ve özel kurumlarda bulunan kreş, anaokulu, anasınıfı, özel sınıf, çocuk kulübü ve etüt merkezlerinde görev yapacak okulöncesi öğretmenlerini yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Program, 2002-2003 öğretim yılından başlayarak öğrenci almaya başlamıştır. Programın öğrenci kontenjanı normal öğretim 60+2 öğrencidir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi binasında bulunan Okul Öncesi Eğitimi Programı, 3 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi ve 2 Araştırma Görevlisi ile hizmet vermektedir. Programla ilgili kararlar, bölüm kurulu tarafından alınmaktadır.
Program İçeriği
Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nın öncelikli amacı, öğretime yönelik pozitif tutumlar geliştiren ve kendi alanında profesyonel becerilere sahip öğretmenler yetiştirmektir. Bu programdan mezun olan öğretmenlerin kişisel ve mesleki yaşam açısından kendi öğrencilerine doğru bir model sergilemesi, kendi profesyonel gelişimi için alanıyla ilgili yenilikleri takip etmesi ve etkili iletişim becerilerine sahip olmaları beklenmektedir. Ayrıca bu program, öğretmen adaylarının eleştirel düşünme becerilerine ve profesyonel gelişimlerine önem vermektedir. Okul Öncesi Eğitimi Anabilim dalında lisans düzeyinde eğitim verilmekte olup programı tamamlayan öğrenciler Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokulların anasınıfları ve bağımsız anaokulları ile özel kurum ve kuruluşlara bağlı anaokullarında, kreşlerde ve çocuk kulüplerinde öğretmen olarak çalışabilmektedirler.
Kabul Koşulları
(1) Lise Diploması, (2) Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen, ülke çapında merkezi bir öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı ile yerleştirme. Adaylar, merkezi sınav puanları ve lise genel not ortalamalarından oluşan bileşik puanlarına göre programlara erişim sağlarlar.
Kazanılan Derece
Programda mevcut olan derslerin tümünü (toplam 240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip öğrencilere Okul Öncesi Öğretmenliği lisans diploması verilir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES ve YDS gibi ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan yeterli puan almaları ve/veya yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Okul Öncesi Öğretmenliği Programında lisans derecesini elde etmek için öğrencilerin, aldıkları tüm zorunlu ve seçmeli derslerde başarılı olarak en az 240 AKTS’yi tamamlaması ve ağırlıklı genel not ortalamalarının en az 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Okul Öncesi Öğretmenliği Programı mezunları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İlköğretim Okullarındaki anasınıfları ve bağımsız anaokulları ile özel kurum ve kuruluşlara bağlı anaokullarında, kreşlerde ve çocuk kulüplerinde öğretmen olarak çalışabilmektedirler. Ayrıca Okul Öncesi Eğitimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora programlarına başvuruda bulunabilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her yarıyılda, ara sınav, sunum, proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya benzeri yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Bir dersin yarıyıl içi çalışma ve sınavının belirli yüzdesi ve yarıyıl sonu sınavının belirli yüzdesi toplamı derse ilişkin başarı notunu belirler. Yarıyıl içi çalışmalar ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir. Öğrencilerin teorik derslere % 70, uygulamalı derslere % 80’den az olmamak şartı ile devamları zorunludur. Bu şartlardan herhangi birini sağlamayan öğrenciler yarıyıl/yıl sonu
sınavlarına giremezler.
Her bir ders için öğrenciye dersin öğretim elemanı tarafından aşağıdaki notlardan biri verilir. Harf notları ve yüzlük sistemdeki aralığı aşağıdaki gibidir:
BAŞARI DERECESİ BAŞARI NOTU BAŞARI KATSAYISI YÜZDE KARŞILIĞI
MÜKEMMEL AA 4.0 90-100
PEKİYİ BA 3.5 85-89
İYİ BB 3.0 75-84
ORTA CB 2.5 70-74
GEÇER CC 2.0 60-69
ŞARTLI GEÇER DC 1.5 50-59
BAŞARISIZ DD 1.0 40 – 49
BAŞARISIZ FD 0.5 30 – 39
BAŞARISIZ FF 0.0 29 ve altı
Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması değeri 2.25 ve üzerinde olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları yarıyıl/yıl derslerinden başarılı sayılır ve bu durum DC+ ile gösterilir.
Daha detaylı bilgi için 27.08.2011 tarih ve 28038 sayılı Resmi Gazetede yer alan Afyon Kocatepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği‘nin “Sınavlar ve Değerlendirme Esasları, Öğrenim Süresi” kısmına bakılabilir.